Wie kent het probleem niet: Je maakt films van je familie en/of vrienden en in de loop der jaren worden het er stiekem best wel veel. Dus als je een leuk filmpje wil terugvinden over een bepaalde gebeurtenis en je wilt deze aan een kennis laten zien, dan moet je eerst nadenken over waar dat filmpje ook alweer terug te vinden is op je pc. Het is vaak genoeg voorgekomen dat je dan het desbetreffende filmpje niet meer terug kan vinden. Volgens mij heeft iedereen wel eens ditzelfde probleem gehad.

Nu wist ik dat je een zoekfunctie makkelijk kan oplossen met een database, echter het filmpje moet tevens direct na het zoeken afgespeeld worden.

Dan bevindt de oplossing zich toch meer in de richting van een applicatie, in plaats van een handigheidje in access of excel. Had ik al gemeld dat ik totaal geen programmeerkennis heb? Een applicatie of stukje software is dus geen optie. Tot slot moet dit allemaal extreem gebruiksvriendelijk zijn, zodat iedereen zonder enige kennis hiermee kan werken.

Oplossing: Een php-webpagina met een sql-database. Met php kan je eenvoudig informatie uit een database halen en een sql-database is makkelijk te vullen en te hanteren. Tevens kan je met html een zeer gebruiksvriendelijke omgeving creëren.

Maar hoe krijg ik deze database gevuld met gegevens, zonder dat je dit allemaal handmatig per film moet inkloppen? Simpel: de benaming van de film. In het begin is dit zeer veel werk, maar je krijgt er echt profijt van! Ik pas hierbij de volgende bestandsbenaming toe: 'datum_categorie_plaats_omschrijving-film_versie.extensie'. Voorbeeld: 20111027_Vakantie_Flevoland_De-zeeleeuwenshow-in-het-Dolfinarium_2.flv

Op deze manier kan je elke film indelen en later terugzoeken op datum, categorie, plaats, omschrijving film, versie en zelfs de extensie (dit laatste is van belang mbt de browser en/of soort hardware (pc of tablet) die gebruikt wordt door de gebruiker).

Enige nadeel hierbij is dat je extreem consequent moet zijn met de benaming van de films. Als je bijvoorbeeld een underscore vergeet en per ongeluk een middenstreepje gebruikt, dan loopt het vullen van de database vast! Het grote voordeel van deze benaming is dat je via excel met de bewerking "vervangen" en een aantal simpele functies de benaming over meerdere kolommen kunt opsplitsen. Met dit gratis online softwaretooltje kan je gemakkelijk een CSV-bestand maken van al je bestanden (dus ook films) van een complete directory inclusief submappen. Dit CSV-bestand kan je daarna weer bewerken in excel en als basis gebruiken voor je database. Sla deze op als CSV-bestand en je kan deze uploaden in de sql-database. Hier heb je het voorbeeld van mijn database in excel: 20111029_Database_Videos_v4.xlsx. Screenshot van de database zelf:



Alle films heb ik uiteindelijk op onze NAS (Synology DS211) gezet, vooral omdat de uploadsnelhied van elke breedband-verbinding tegenwoordig snel genoeg is om de films soepel af te laten spelen via streaming. Daarnaast praten we over 40 gig aan films, dus een webserver zoeken met zoveel ruimte en de onzekere variable bandbreedte, maakt een NAS geschikter en goedkoper dan webhosting. Via de DS211 is ook simpel een username aan te maken, die geschikt is voor toegang en het lezen van alleen de films vanaf de NAS.

Tevens heb ik de volgende functies in de webpagina aangebracht:
  • De webpagina bepaalt a.d.h.v. de schermresolutie hoeveel films er getoond worden;
  • Per film berekent php de leeftijd van de kinderen (wel zo makkelijk als je drie zoontjes hebt);
  • A.d.h.v. de resolutie van de film wordt de tweede pagina (als je op het plaatje drukt) ingedeeld;
  • Via een beoordeling met de sterren, kan een bezoeker een waardering geven;
  • Ik heb twee kolommen extra gereserveerd: 'bericht' en 'ip'. Het ip om later het ip op te slaan van degene die een beoordeling of bericht heeft achtergelaten en zodat dit niet twee maal kan plaats vinden. Een kolom 'bericht' zodat iedereen een mening over het filmpje kan geven. Allebei de onderdelen ga ik in de toekomst implementeren.

    Het resultaat: http://www.crazy.nl/Speelfilms (het mooiste komt nog: open deze pagina eens met je IPAD en kijk bijvoorbeeld eens wat er met de zoekfunctie gebeurt als je het scherm kantelt ;))

    Voor meer informatie, kunt u contact opnemen middels het contactformulier.